A zamatos turbolya nagyanyáink kedvelt ánizsos aromájú fűszernövénye volt Manapság kevésbé divatos. Hozzuk ismét divatba! Turbózd fel te is a salátát, mártást turbolyával!
De nem csak nagyanyáink idején fogyasztották, hanem sokkal régebb óta fogyasztja az emberiség: az ókori perszák, görögök, egyiptomiak, rómaiak mind ismerték és fogyasztották. Sőt a rómaiak nem csak az ízét kedvelték, azt tartották róla, hogy a memóriát javítja. A középkorban pedig a pestis ellen próbálták bevetni.
De menjünk vissza ismét nagyanyáink idejébe, amikor leveseket, sülteket, tavaszi salátákat ízesítettek vele. Sőt zúzódásokat, véraláfutásokat borogattak vele. Az idő múlásával nálunk feledésbe merült. Pedig nyersen fogyasztott herbájának tápértéke jelentős: C-vitamin, vas, magnézium tartalma magas. Flavonoid tartalmának köszönheti antioxidáns hatását. Illóolaja, amelynek jellemző vegyületei, esztragol (=metilkavikol) és egy dimetoxi benzol származék, adják különös ánizsos aromáját.
Ahogy a leírtakból kitűnik, gyógyhatást is tulajdonítottak neki, és nem is alaptalanul. Mára tudományos kísérletek kimutatták, hogy emésztésserkentő, keringés javító, regeneráló hatását. Herbája (virágos, leveles hajtása) gyomorerősítő teakeverékek alkotórésze. Déli mediterrán országokban a szemvidító fűhöz hasonló módon is használják.
Erdélyben, Francia országban jelenleg is kedvelt fűszer. Jellemzően herbáját használják fűszerként. Különösen fűszerkeverékekben, tárkonnyal, petrezselyemmel és metélőhagymával együtt sajtok, omlettek, szószok, dresszingek fűszerezésére kiváló. Ami a lényeg, hogy a fűszerkeverék minden alkotóját megtermelheted a saját kertedben! A franciák ezt a különleges, frissen szedett (!) fűszerkeveréket “Les fines herbes”-nek hívják. A halhoz, csirkéhez ajánlott ravigote mártás alapját adja. A magyar nyelvű ravigote receptekben ugyan turbolya nem szerepel, de te felturbózhatod turbolyával!
Gondold el, milyen egyszerű, ha egy könnyű vacsorára vágysz, csak kifőzöd a tésztát, és kevés oliva olajjal és “Les fines herbes” fűszerkeverékkel meghinted. Ennyi! A vacsora fényét emelhet szép terítéssel és egy pohár vörösborral!
Vigyázat! Ízét, illatát hamar elveszti. Ezért a főzés végén szokás az ételhez adni illetve tálaláskor meghinteni vele az ételt. Aromáját jól megőrzi fehér borecetben. Sose szárítsd! Viszont „törékenysége” ellenére hűtőben egy hétig is eláll.
Ahogy már szó volt róla a zamatos turbolyát a kertedben is nevelheted nitrogéndús, nedves, árnyékos területen. De be is gyűjtheted a zsenge virágos, leveles hajtásokat. Előfordul akácosok, cserjések, erdőszélek, kerítések, útszélek mentén. Az alábbi cikkünk segít a zamatos turbolya beazonosításában, és termesztési információkkal is szolgál: Zamatos turbolya.
Zamatos turbolya receptek
Fűszeres tej: A fűszernövényeket (összesen 6-8 szál: petrezselyem, turbolya, kapor) megmossuk, leszárítjuk, a leveleket a száráról letépkedjük. 7,5 dl tejjel, 2,5 dl ivójoghurttal turmixgépben összehabarjuk. Sóval, borssal és paradicsomos ketchuppal ízesítjük, végül megszórjuk apró karikára vágott metélőhagymával.
Ínyenc tartármártás: A fűszernövényeket (petrezselyem, tárkony, turbolya, bazsalikom, metélőhagyma) megmossuk, leszárítjuk, a leveleket a száráról letépkedjük, összevágjuk. 2-3 db kisebb ecetes uborkát apró kockára vágunk. Az egészet 6-8 evőkanál majonézbe bekeverjük, beleszórunk 2 evőkanál apró kapribogyót és a zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás